Krezip

Guild of Stags – Ode To The Emperor

Nooit eerder heb ik zo lang over een plaat gedaan als de vandaag verschenen debuutplaat van Guild of Stags.

Laatst zag ik een oud fragment van Krezip, waarin tijdens een studioreport wordt gesproken over het tweede album “Days Like This”, Jacqueline vertelde zonder blikken of blozen “We zitten nu twee maanden in de studio en ik heb echt zin om de vocals erop te zetten”. Twee maanden! Het is niet meer van deze tijd.

Bijna gelijktijdig met het opbreken van Krezip waren Bram, JanPeter en ik in de zomer van 2009 op het strand van Zandvoort. Vrienden van ons organiseerden een jamsessie en wij stonden klaar om op verzoek van zangers en zangeressen maar weer eens wat uitgekauwde songs te herproduceren. Toen daar ineens een Engelsman het podium opstapte en vroeg of we niet iets van Led Zeppelin konden spelen. Ietwat verveeld zetten JanPeter en ik “Whole Lotta Love” in. Michael trekt zijn strot open – “You Need Coolin” – mijn hart maakt een sprongetje, mijn benen staan aan de grond genageld, ik kijk Bram aan, – in shock – ik kijk JanPeter aan – in shock -, daar, op dat moment, onder het toeziend oog van een kleine honderd toeschouwers zag Guild of Stags het licht.

We wisselden telefoonnummers uit en spraken af naar Londen te komen om nog eens wat te jammen. Eenmaal daar beleefden we een tweede moment van verstandsverbijstering toen we erachter kwamen dat we samen songs konden schrijven. Niet alleen rolden de songs er als vanzelf uit, eigenlijk was de sound van de band ook meteen gevonden. Na een weekendje repeteren in Londen kwamen we thuis met 5 Guild of Stags originals.

We konden niet ontkennen goud in handen te hebben en organiseerden een tweede weekend. Bam! Weer 7 nieuwe liedjes erbij. En als je toch 12 liedjes hebt, waarom niet meteen het podium op. En als je toch een zanger uit Londen hebt, waarom niet meteen het podium op in Londen! Er volgden gigs in Engelse pubs, plekken waar vroeger de Rolling Stones en the Kinks speelden. Ik bevond me ineens in het hart van de Engelse muziekgeschiedenis, de inspiratie schoot in overdrive door de plekken waar het zweet van Mick Jagger aan de muur hangt. Maar ook als we Michael uit zijn oorspronkelijke habitat haalden bleken we in staat songs te kunnen schrijven.

We besloten ook in Nederland het podium op te gaan, het bracht ons op te gekke festivals. De Zwarte Cross, Appelpop, Geuzenpop, Huntenpop en vele andere festivals trilden op hun grondvesten wanneer de herten weer de wei in mochten. We besloten het ijzer te smeden als het heet is, er werd studio tijd geboekt. Niet in een stedelijke omgeving, maar in een kapel in de Belgische Ardennen, weg van alle afleidingen zetten we samen met engineer Roel Verberk in een week alle live takes op band.Een volgend hoogtepunt deed zich aan; Within Temptation vroeg ons voor ze te openen tijdens hun Nederlandse tour. We waren bevoorrecht om nog voor de release van het album de grote podia van Nederland aan te doen, duizenden mensen voor onze snuiten!

Terwijl we eigenhandig een tourtje maakten door Nederland, werd achter de schermen hard gewerkt aan de opnames. Het werd een organisatorisch werk om de vocals op band te zetten, we vlogen met apparatuur naar Londen, Michael kwam eens in de zoveel tijd naar JanPeters studio. Daarnaast werd het een heuze quest om een goeie mixer te vinden. Pas veel later vonden we Attie Bauw, nou niet bepaald iemand die we onder een steen vandaan moesten trekken. Hoe hadden we al die tijd zo blind kunnen zijn? Twee jaar nadat ik mijn baspartijen had ingespeeld vlogen met Attie’s input de vonken van de mengtafel, ik keek Bram aan – in shock – ik keek JanPeter aan – in shock – ik keek Michael aan – in shock -.

29 March joost

Er zijn al 2 reacties

 1. jelle van balkom zegt:

  Hoi,
  een te gek verhaal, heb het met veel plezier en aandacht gelezen, ik blijf de band volgen, ook nu iedereen zijn eigen weg is gegaan. Uiteraard luister ik ook nog steeds de muziek. Weet je wat me opviel, ook tijdens de vele concerten die ik van krezip heb gezien, jacqueline was vaak op blote voeten, heeft ze daar een rede voor? Ze heeft trouwens mooie voeten. Volgens mij draagt ze niet graag schoenen, toch?
  Groetjes van een groot fan,
  jelle

 2. Laura zegt:

  Heeee,
  Ik zie jullie (GUILD OF STAGS) Zondag 21Juli 2013 op het ploegfestival in Bergeijk. Ik heb er super veel zin. Ik kom speciaal voor jullie er naar toe.
  Succes
  xx Laura

Reactie toevoegen

DVD

BUY HERE Shop

Out now

buy here meer muziek

meer clips
Hyves.nl MySpace.com